Project update
 Nieuwsbrief zomer 2010
  mails van Ibrahima en Mohamed
  Bezoek aan Mohamed
  Bezoek aan Ibrahima
  Financien
 De saga van mei 2000 - maart 2009
Project bijlagen
Diallo Ibrahima
Mohamed Lamine Camara
het logo van nimba

Bezoek bij Mohamed in Nice, april 2010

Echtgenoot Ben en ik zaten in de tuin van ons hotel in Nice en daar kwam Mohamed aangelopen. Zoals altijd breed lachend en blij ons te zien. Hij had net een examen gedaan en was al vroeg opgestaan om zijn lessen nog door te kijken en hij was wel toe aan een lekkere lunch. Dat is niet moeilijk in Nice, dus eerst maar gegeten en gedronken en al veel gepraat.

mohamedenmarekopkamernice

Daarna zijn we naar zijn kamer gegaan. In de bus onderweg zat een vriend uit Guinee en die was erg verrast toen ik hem in het Sousou begroette. Een witte uit Nederland die Sousou spreekt kom je niet alle dagen tegen! Bij Mohamed thee gedronken en weer gepraat over Conakry, zijn studie en zijn plannen.

Omdat hij na zijn studie bij een vriend-notaris in Conakry kan komen werken, wil hij proberen volgend jaar in Nice Notarieel Recht te studeren. Het is erg moeilijk om toegelaten te worden, maar misschien lukt het als hij zegt dat hij niet in Frankrijk als notaris wil werken. Anders gaat hij gewoon zijn geplande stage doen.

Na de thee zijn we terug gegaan naar de stad en daar kwamen we twee meisjes tegen uit Guinee. Nog een keer de Sousou-begroeting en veel gelach.

Mohamed had verteld dat er regelmatig officiële bijeenkomsten zijn voor de studenten en professoren met diner, sprekers, etc. Hij kon daar niet aan deelnemen omdat hij geen kostuum had. Dus hebben we een winkel opgezocht en een pak met overhemd en das voor hem gekocht. Weer een zorg minder en een blij gezicht!

Ondertussen was het weer tijd om te eten en weer kwam er een goede vriend langslopen en weer de Sousou-begroeting. Deze jongen bedankte ons voor alles wat we voor Mohamed doen. “Wat jullie voor hem doen, doen jullie ook voor ons”.

Mohamed wilde nog wat studeren en is na het eten weer naar huis gegaan.

Hij heeft me gevraagd om iedereen nogmaals te bedanken voor de kans die hij nu heeft om te studeren. “Ik kan alle mensen nooit genoeg bedanken”!

Het gaat goed met Mohamed, maar ik vond dat hij mager was geworden. Hij heeft echt geen tijd om eens een dagje te niksen en goed uit te rusten en goede maaltijden zijn duur. Het studie programma is erg zwaar en behalve de examens moet hij ook werkstukken maken. En hij MOET natuurlijk slagen voor zijn Masters2. Ik heb hem gezegd dat hij goed voor zichzelf moet zorgen. Hij heeft later vitaminen en magnesiumtabletten van zijn arts gekregen en dat heeft hem goed geholpen.

Gelukkig heeft hij goede vrienden gevonden waar hij mee studeert en die hem regelmatig bezoeken. Mohamed woont schuin tegenover de universiteit!

Hij heeft de eerste week van mei examens en 15 mei moet zijn werkstuk zijn ingeleverd. In juni moet hij nog wat examens overdoen van het eerste semester.