Project update
Project bijlagen
 Bedelbrief maart 2009
 Mailwisseling met Franse consul
 Brief decaan Pauliat aan consul
 Brief Ibrahime aan consul
 Negatief antwoord Franse consul
 Uit de Volkskrant 17 sept 2007
 Uit Het Parool 17 sept 2007
 Quotes Kouchner
 original Project letter maart 2007
 Bedelbrief Flip Schrameijer juli 2007
Diallo Ibrahima
Mohamed Lamine Camara
het logo van nimba

Er is weer geld voor de studie van Ibrahime nodig!!!

Amsterdam, 15 maart 2009

Lieve vrienden en sponsors van Ibrahime én lieve hopelijk toekómstige vrienden en sponsors van Ibrahime !

Allereerst: ik bedank uit de grond van mijn hart nogmaals iedereen die naar aanleiding van mijn wanhopige mail van juli 2007 (zie bijlage) geld heeft gestuurd voor Ibrahime, onze Afrikaanse protegé uit Guinee, de dappere en ontroerende ‘hoofdrolspeler’ in de KRO-documentaire ‘DEAR EUROPE…’ van Ingeborg Beugel (IDFA 2000).

( Voor iedereen die tot nu toe die film niet heeft kunnen zien: hij staat met dank aan KRO TV op: film Dear Europe (Geacht Europa)

Het was vooral voor Ibrahime, maar ook voor Ingeborg en mij, fantastisch en indrukwekkend om in de maanden na juli 2007 mee te maken dat zó veel mensen, vrienden en kennissen - maar ook onbekenden die mijn mail weer van hún vrienden hadden doorgestuurd gekregen - spontaan geld stortten. Iedereen gaf wat-ie kón, de donaties varieerden van 12 tot 1000 euro.

Het resultaat (een kleine 17.000 euro) was geweldig, want dankzij dat geld kon niet alleen Ibrahime Diallo nu alweer meer dan een jaar - met groot succes - in Frankrijk studeren, maar ook zijn vriend Mohamed Camara. Ibrahime studeert internationaal recht in Limoges, Mohamed privaatrecht in Chambéry, ten oosten van Lyon.

Mijn ‘bedelbrief’ van juli 2007 had een hoge urgentie: alles was na zeven jaar strijd geregeld, de Guinese Ibrahime Diallo kon in Frankrijk studeren, maar er was geen geld.

Deze tweede ‘bedelbrief’ heeft een net zo grote urgentie: er is helemaal geen geld meer, Ingeborg en ik hebben een jaar lang van alles (15.000 euro) voorgeschoten hetgeen we ons totaal niet kunnen permitteren en er studeren nu twee jongens in Frankrijk die beiden geld nodig hebben om hun studie af te kunnen maken.

Kortom, er is op dit moment - maart 2009 - weer net zo hard geld nodig voor het Yaguin&Fode; Study Project als in juli 2007.

Ik ben jullie allang een lang verhaal schuldig: hoe het nu met Ibrahime en Mohamed gaat, hoe de beide jongens, ondanks al jullie geld, onze inspanningen en zelfs persoonlijke financiële garanties aanvankelijk door de Franse overheid zijn geweigerd - ze kregen op schandelijke wijze en om onbegrijpelijke redenen aanvankelijk geen visum! –, hoe Ingeborg daar op haar ‘bulldozermanier’ de strijd voor is aangegaan, hoe ze in no time niet alleen de Nederlandse en Franse pers zo ver kreeg om uitgebreid over ‘de zaak Ibrahime‘ te rapporteren, maar zelfs de Franse minister van buitenlandse zaken, Bernard Kouchner, met de hulp van bevriende collega’s in de journalistiek wist te verleiden om zich persoonlijk met het dossier van Ibrahime te bemoeien, over het resultaat: dat niet alleen Ibrahime, maar zelfs Mohamed TOCH de nodige papieren kregen.

Over dát alles en nog veel meer - hoe ze in Frankrijk zijn gekomen, hun ontvangst, eerste moeilijke tijd, de eerste examens, etc - kunnen jullie allemaal lezen op de site van Stichting Nimba:

www.nimba.nl - Yaguine & Fodé Study Project (Deze website!).

Voortaan kunnen jullie alles over hen via deze site volgen. We hebben Ibrahime en Mohamed gevraagd voor ons allemaal een weblog bij te houden:

weblog Ibrahime

Jullie kunnen ook persoonlijk met Ibrahime en Mohamed mailen: of

via email.

Ibrahime Diallo en Mohamed Camara zijn dus nu beiden de ambassadeurs van de tragisch omgekomen Yaguine en Fodé en beiden studeren dankzij het gedoneerde geld aan het Yaguine & Fodé Study project van Stichting Nimba.

Ze zijn zich daar heel erg van bewust, nemen het zeer serieus en worden door het thuisfront in Guinee ook met argusogen gevolgd. Ondanks hun blijheid en dankbaarheid dragen ze als vertegenwoordigers van Yaguine en Fodé, best een zware last, maar ze doen dat met verve.

Velen van jullie hebben al gezegd dat ik weer een beroep op hen kon doen, dat ze Ibrahime tot het einde van zijn studie wilden steunen. Ik hoop dat iedereen dat wil doen en dat degenen die ik met deze mail voor het eerst benader, de beide studenten ook willen gaan steunen.

PLEASE, stuur wat jullie kunnen en willen doneren naar:

Stichting Nimba (study project)

Hertog van Brabantweg 24

5175 EB Loon op Zand

Rabobank

129 7240 09

BIC

RABONL2U

IBAN

NL52RABO 0129 7240 09

IBAN en BIC zijn slechts nodig voor overboekingen uit het buitenland

 

Stichting Nimba runt Centre Nimba, een opleidingscentrum in Conakry, de hoofdstad van Guinee, waar lichamelijk gehandicapte kinderen gratis onderwijs en een vakopleiding krijgen. Alles over het project staat op www.nimba.nl (deze website). Het Yaguine & Fodé Study project mocht godzijdank aanhaken bij Stichting Nimba, want Ingeborg en ik hadden echt geen tijd om zelf een stichting in het leven te roepen.

  • Iedere cent die jullie sturen gaat regelrecht naar Ibrahime en Mohamed.
  • Helemaal niks blijft als ‘overheadkosten’ of wat dan ook bij stichting Nimba, Ingeborg of mij hangen.
  • Iedereen kan stichting Nimba vragen om inzage te krijgen in de uitgaven voor Ibrahime en Mohamed.
  • De bedragen van de donaties en de namen van alle donateurs blijven natuurlijk absoluut geheim.
  • Alle donaties zijn aftrekbaar voor de belastingen.

Please, help Ibrahime en Mohamed om hun studie af te maken.

Nogmaals: dank jullie wel.

Ingeborg en ik excuseren ons dat we zo lang niets van ons hebben laten horen. We zijn nu eenmaal geen ‘professionele charitatieve instelling managers’, dat is de prijs die we betalen voor een project waarbij echt iedere cent naar de mensen zelf gaat en niks voor de organisatie zelf wordt gebruikt.

Volg vooral Ibrahime en Mohamed - en wat er met jullie geld gebeurt - vanaf nu via de site www.nimba.nl !

Ik zal proberen om jullie in september 2009 op tijd wederom voor het volgende studie jaar te benaderen.

Wat een mooi voorbeeld geven we met z’n allen : als meer Europeanen op deze individualistische, ‘particuliere manier’ jonge talentvolle Afrikaanse studenten zouden steunen, dan zou Afrika meer kans hebben om uit de ellende te komen, Dat is precies wat Yaguine en Fodé ooit in hun prachtige brief aan Europa - ‘Dear Europe…’ - die indertijd op hun lijken is gevonden, bedoelden.

Liefs en groeten,

Flip Schrameijer